добре дошли в моят уеб сайт

съвети за отглеждането на животни!

Отглеждане на зайче

Как да храним правилно заека?

Правилното хранене е много важно за здравето на вашия любимец!

Неправилната диета може да доведе до чревни проблеми.

Вода

В поилката винаги трябва да има прясна вода,зайците употребяват доста течности и тя е изключително важна за нормалния живот. Зайците пият вода от купи или поилки.Във купата водата се замърсява бързо, заека може да обърне купата,във всички случаи трябва ежедневно да сменяте водата, да миете купата или поилката с гореща вода,за да предовратите размножаването на бактерий.

Сено

Сеното е един от най-важните елементи за заека!
Може да се дава в неограничени количества през цялата година,както на малките зайчета,така и на възрастните зайци. Сеното помага погълнатата козина да премине през червата и да поддържа мускулите им в добра форма,помага на храната да премине през червата.Давайте прясно сено от трева,то трябва да бъде сухо,ароматно,с приятен зелен цвят.Можете да го приготвите сами, но внимавайте да не съберете отровни растения,трябва да сте сигурни че тревата не е обработена с никакви пестициди и торове.

Суха храна

Фабричната храна с добро качество дава на заека необходимите нутрини, витамини, минерали,които заека не може да получи ако се храни само със сено и зеленчуци. Сухите храни трябва да се дават в ограничено количество,защото могат да доведат до затлъстяване. Зайци, които получават много суха храна,често отказват сеното, а това може да доведе до много сериозни проблеми.
Качествена храна за зайци обикновено са зелените гранули, въз основа на люцерна.
Храната не трябва да съдържа сушени плодове, зърнени храни, ядки, всякакви цветни парчета и всичко което е приятно за окото, но отровно за заека.
Зайците са 100% тревопасни животни и в природата много рядко получават плодове,ядки и друга " богата" храна. Фуражната храна от различни смески: смес от трева,церевица,сушени плодове,зеленчуци,ядки,овесено брашно и др, са много мазни за зайците. Такова хранене завършва с летално "затлъстяване на черния дроб".

Качествената храна трябва да съдържа минимум 22 % сурови влакнини, не повече от 14-16 % протеини, около 1% мазнини и не повече от 1.0 % калций.

Преди да купите храната, внимателно прочетете какво съдържа.


Малките зайчета и младите зайци трябва да получават неограничено количество храна,защото костите и мускулите им се нуждаят от достатъчно протеин и калций за нормален растеж. Възрастните зайци трябва да се ограничават в употребата на фабрична храна, иначе няма да избегнете затлъстяването и проблеми с храносмилането.

Започнете да намалявате постепенно количеството на сухата храна,когато достигнат възраст 7-12 месеца. Заека трябва да получава не повече от 15-30 гр суха храна на ден.
Много стопани на зайци се оплакват,че заека не иска да яде сено,ако проблема не е медицински, значи заека получава прекалено много суха храна и през цялото време е сит.Намалете дажбата на сухата храна, за да започне да яде сено, това е много важно.

Пресни зеленчуци

Зайците са подложени на различни храносмилателни разстройства (диария,метеоризъм и др.) ако не получават пресни зеленчуци.Много повече боледуват зайци,които не получават прясна храна.Зеленчуците се дават повече като лакомство,в ограничени количества.
Опитайте : броколи, марули, зеле, магданоз, моркови (с върховете), цикория, копър, босилек, джоджен, спанак, домати, може ситно нарязана целина.
Почти всички зеленчуци със зелени листа са подходящи.

Експериментирайте внимателно ( в началото давайте много малки порции) за да разберете как реагира на конкретен продукт заека.Заедно със зеленчуците заека трябва да яде сено, защото някой заленчуци разхлабват,а сеното има затягащ ефект. Внимвайте с броколито и зелето, тези продукти предизвикват натрупване на газове. Тиквата и зелените тиквички оказват силен слабителен ефект, не прекалявайте и със спанака. Ако забележите, че такива зеленчуци водят до диария или други храносмилателни разстройства, не ги давайте.
Хранете заека всеки ден с различни зеленчуци, особено тези съдържащи вит.А ( моркови, зеле,магданоз).
Зайчетата трябва да привикнат към зеленчуците постепенно.
За пръв път можете да дадете на зайчето зеленчуци,когато достигне 4 месечна възраст : моркови,маруля и зеле са чудесно начало.

Задължително мийте добре всички зеленчуци и отвътре.
Зайчетата могат да започнат да получават зеленчуци в по-голямо количество на възраст 7 месеца, но ги въвеждайте постепенно.

Не хранете заека със стари увехнали зеленчуци!

Зайците са по-чувствителни към такива зеленчуци,отколкото хората,от тях може да се разболеят, не хранете заека с нещо,което и вие не бихте яли.

Плодове

Плодовете се дават изключително във вид на лакомство,в ограничено количество ( не повече от една супена лъжица на ден ,до 1250 гр.).

Най-безопасни за заека са: ябълки, кайсии, банани, череши, манго, праскова, папая,круша,ананас, ягоди.

Не давайте много плодове, защото тези лакомства често водят до дисбиоза на сляпото черво или други проблеми с храносмилането.
Също така заради плодовете зайците започват да се отказват от нормалната и полезна храна.

Зелени храни
През лятото в храната на зайците трябва да добавите зелена трева.


За зайците е полезно: глухарче,живовляк,бял равнец,пащърнак.
Бялата и ливадна детелина трябва да се дават в минимални количества, внимавайте с опасните и отровни растения.

Никога не хранете заека със търговски смеси и лакомства,основани на изсушени плодове, ядки и различни зърна. Това може да е безопасно за хамстерите или птиците, но такава храна не подхожда за зайците.

Консумацията на всички тези зърнени храни може да доведе до проблеми с черния дроб, дисбактериоза, затлъстяване и др, здравословни проблеми.

Някой видове зърно ( канадски грах и царевично зърно) имат обвивка,която не се преработва и храненето с такива зърна може да доведе до опасни за живота проблеми с червата.

Производителите на тези продукти не се интересуват от здравето на вашия заек.

Също така не хранете заека със никакви бисквити, крекери, ядки,зърна, готови закуски съдържащи нишесте.Тези продукти водят до затлъстяване,прблеми със червата и черния дроб.

Такива лакомства като капки кисело мляко, плодови таблетки, медни пръчици и др, съдържат голямо количество захар. Излишното количество захар се превръща в мазнина или попада в сляпото черво,където болестотворните бактерии ще го използват като хранителна среда,ще увеличат бързо популацията си,което ще доведе до бактериална дисбактериоза или стомашно-чревна стаза.

Излишните мазнини се натрупват в черния дроб и артериите му,и това води до "затлъстяване на черния дроб" или атеросклероза. Това се случва тогава,когато заека получава в храната много плодове. Използвайте такива лакомства само в много редки случаи или не ги използвайте изобщо.

Ако искате да "зарадвате"заека , дайте му хубаво сено,трева или пресни зеленчуци.Ако заека получава качествена суха храна, разнообразни зеленчуци и неограничено количество сено,не му трябват никакви витамини, които се продават в зоомагазините.

Много витамини заека получава когато изяжда своите цекотрофи.
Само в някой случаи може да се нуждае от допълнителни витамини, но се консултирайте с лекар, не купувайте витамините сами.Твърда храна
Зайците се нуждаят от твърда храна и предмети,които могат да гризат, за да изтриват постоянно растящите си зъби.

Хранене на малките зайчета

Зайчетата трябва да получават майчино мляко до 7-8 седмична възраст,ако се отнемат много рано от майката, вероятно веднага ще се разболеят от ентерит или ще имат проблеми с червата цял живот.

Хранене на младите зайци:

- от раждането до 3 седмици: майчино мляко

- на 3-4 седмици: майчино мляко,малко сено и суха храна

- на 4-8 седмици: майчино мляко, повече сено и суха храна

- 8 седмици- 7 месеца: неограничено количество суха храна ,сено, на 4 месеца зеленчуци(в малко количество и следете реакцията на заека към тях)

- 7 месеца- 1 год.: неограничено количество сено, намаляване на сухата храна,постепенно увеличаване на зеленчуците, започнете да давате малки количества плодове.

Бременност при зайците

Бременността при зайците продължава 28-35 дни,но повечето зайци раждат на 31-32 ден.Зайците могат да забременяват на възраст 3 месеца,а могат да имат потомство и тогава,когато ги смятат за стари.В такъв случай,ако зайката не се е срещала със мъжки или е кастрирана,може да има лъжлива бременност,предизвикана от хормонален дисбаланс.На 25 ден малките зайчета започват да се движат в корема на майката.Това е признак,че скоро ще си имате потомство.

Ако ви е известен срока и чифтосването е било планирано,започнете да се подготвяте на 27 ден от бременността.В такъв случай,ако точния срок не е установен,започнете да се подготвяте веднага,щом установите движението на плодовете.
Поведението на зайката се променя,някой стават агресивни,други, напротив,стават срамежливи и се крият,трети се държат както обикновено.Всичко зависи от темперамента.

С приближаване на срока зайката започва да къса козина от себе си и започва да я събира в един ъгъл на клетката.Тя започва да обикаля по клетката със сено или козина в зъбите.Това е верен признак за това,че започва да строи гнездо.При някой женски желанието да направят гнездо възниква 3-4 дни преди раждането,други пристъпват към това непосредствено преди раждането,трети не строят гнездо изобщо или се занимават с построяването му след раждането.

Гнездото -това е кутия с малко по-големи размери от заека.В краен случай можете да вземете картонена кутия.Дупката в гнездото трябва да бъде достатъчна,за да може женската свободно да влиза в него.На дъното постелете вестник,който често трябва да се сменя,а гнездото напълнете до половината със сено.Ако женската построи сама гнездото,поставете го в гнездовата кутия.Понякога зайците избягват гнездовата кутия,в такъв случай направете всички небходими приготовления в кутията,но едновременно затворете долната част на клетката ,за да не могат да изпълзят малките от нея.

Зайците раждат рано сутрин,за това проверявайте около гнездото и клетката,също на пода в случай,че малките изпълзят.Новородените могат да умрат от преохлаждане.Принципно зайците се окотват бързо,само понякога може да раждат няколко часа или даже цял ден.Не се намесвайте в този процес,ако малките не са застрашени от смърт.Майката почиства малките,освобождава отвора на устата,стимулира дишането.Обикновено майката изяжда плацентата,в която се съдържат хормони и хранителни вещества.

Не се безпокойте,ако ви се струва,че майката не се грижи за малките.В това отношение зайците се различават от котките,които прекарват цялото време с котенцата.Зайката кърми малките веднъж или два пъти на ден,процеса на кърмене не отнема много време.Ако някое от малките се занимава със зърното или майката го изхвърли от гнездото,върнете малкото обратно,защото може да умре.Когато малките отворят очи,а това става на 12 ден след раждането,те напускат гнездото.
Какво е необходимо за добър живот на заека?Какво е необходимо за добър живот на заека?

Преди да закупим заек, трябва да помислим в какво ще го отглеждаме,внимателно обмислете къде ще поставите клетката.Това е необходимо, за да остане здраво животното.Дневната светлина има голямо значение,но клетката не трябва да се намира на слънце.
Част от клетката винаги трябва да бъде сенчеста, на животното е топло когато клетката стои близо до отоплителни уреди- това е недопустимо.
За зайци,отглеждани в жилища температурата на въздуха е между 18 -23 С, въздуха трябва да бъде свеж. Много сухия въздух в помещения с отоплителни уреди в студено време може да доведе до раздразване на дихателните пътища, течението също е опасно, много влажен въздух също е вреден.
В такива условия зайците страдат от хрема,отпималната влажност на въздуха е 60-70 %.
Клетката трябва да бъде поставена така, че заека да може да наблюдава хората или да ги чува.
Много често задаван въпрос е : " къде да поставим клетката?" На пода,на маса или на някаква поставка?
Най- добре на пода,заека трябва да има свободен достъп до клетката и освен това има опасност да скочи от високо и да си счупи лапа,да увреди гръбнака си.
Единствения минус на клетка,стояща на пода е неудобството за почистване и контакт с животното. Но много по-важно е удобството и здравето на животното.

Клетка

Препоръчваме дължина на клетката 1 м, размера освен това зависи от вида на отглеждане ( в клетка или свободно). При свободна разходка е достатъчна клетка от 70 см на дължина, за да фиксирате там поилката и тоалетната.В клетки с хлъзгаво дъно постелката е задължителна, в клетка с нагънато дъно няма нужда от постелка,освен това те са направени от нетоксични метариали.
Преди да поставите заека в клетката,я натрийте с оцет и след това я измийте с топла вода. В хубавите клетки обикновено има всичко необходимо,тоалетната трябва да закупите отделно.

Основен критерий при избор на клетка трябва да бъде:

- качеството
- удобен достъп до животното, по-добре е когато клетката отгоре напълно се отваря
- цената,помнете че не купувате клетка за 1 год.

Клетките направени от прозрачна пластмаса вместо решетка,с горен капак с панта,не е за препоръчване, защото ще бъде много топло на заека, и няма достатъчно вентилация.
КъщичкаЗайците в природата живеят в дупки, за това в домашни условия също имат нужда от укритие. Оособено в началото, докато привикнат към новия си стопанин, такова укритие обикновено е къщичката. Покрива на къщичката служи за " наблюдателен пункт" където заека много обича да прекарва времето си.Къщичката трябва да бъде достатъчно голяма,за да може заека да лежи в нея. Можете да купите в зоомагазините или да си направите сами от дърво или шперплат.

Ясла за сеноВ клетката трябва да има ясла за сено, която се закрепва отвън. Можете да използвате метална топка за пресен фураж и сено,която се закрепва вътре в клетката.Първия вариант е безопасен за малки зайчета.

ПоилкаПоилките са 2 вида: с топка и с бутон.
Поилката с бутон е удобна за пълнене, водата се налива отгоре,а тази с топка трябва да се сваля от клетката,поне веднъж на ден. Поилката трябва да има обем 250- 500 мл.Преди да я поставите задължително я измийте с гореща вода и проверете дали изтича вода,когато се натисне топката.По-добре купете поилка с топче, защото не всички зайчета разбират как да пият от другата с бутон.
За това винаги питайте когато купувате заека, от каква поилка е свикнал да пие.

Купа за суха хранаЗайците имат навика да подхвърлят предметите със зъби, за това хранилката трябва да бъде керамична и по-тежка,по-малко хлъзгава.
Пластмасовата обикновено я гризат,има такива които се завързват за решетката на клетката ,но заека я блъска защото му пречи на свободното придвижване в клетката.Хранилката не трябва да се намира постоянно в клетката,когато заека се нахрани- приберете я.
Ако има останала храна , приберете я заедно с купата.

ТоалетнаНеобходима е ъглова тоалетна, тя заема по-малко място и има високи стени, което е много удобно за експлоатация.
Зайците са чистоплътни животни, те ходят в тоалетна в единия ъгъл.Обърнете внимание кой ъгъл е избрал заека и поставете там тоалетната.
Ако заека се разхожда свободно в жилището,има смисъл да купите втора тоалетна и да го приучите да ходи там когато е извън клетката,подходяща е котешка тоалетна.
Използвайте за пълнеж дървени стърготини, но не много малки,за да не дразнят дихателните пътища.Най-лесни за използване са дървесните гранули,те добре попиват урината и пречат на миризмата да се разпространи. Не сменяйте често пълнежа,заека привиква към един.
В никакъв случай не купувайте глинен или силиконов или много малък котешки, защото заека може да получи алергия.

Минерален камък

Ще го намерите в зоомагазина, не очаквайте заека да го ближе непрекъснато, може да го прави много рядко, даже да ви се стори че съвсем не го интересува.
Камъка задължително трябва да бъде в клетката.

Също така може да се наложи:

- Транспортна чанта за пътуване

- Ножица за подрязване на ноктите
- Четка за сресване
- Малка метла и лопата за почистване на клетката.Всеки ден след почистване ги измивайте с топла вода и подсушавайте.

И последно,това е храната.
Поинтересувайте се с каква храна е свикнал заека и в какви пропорции.Преди да закупим заек, трябва да помислим в какво ще го отглеждаме,внимателно обмислете къде ще поставите клетката.Това е необходимо, за да остане здраво животното.Дневната светлина има голямо значение,но клетката не трябва да се намира на слънце.
Част от клетката винаги трябва да бъде сенчеста, на животното е топло когато клетката стои близо до отоплителни уреди- това е недопустимо.
За зайци,отглеждани в жилища температурата на въздуха е между 18 -23 С, въздуха трябва да бъде свеж. Много сухия въздух в помещения с отоплителни уреди в студено време може да доведе до раздразване на дихателните пътища, течението също е опасно, много влажен въздух също е вреден.
В такива условия зайците страдат от хрема,отпималната влажност на въздуха е 60-70 %.
Клетката трябва да бъде поставена така, че заека да може да наблюдава хората или да ги чува.
Много често задаван въпрос е : " къде да поставим клетката?" На пода,на маса или на някаква поставка?
Най- добре на пода,заека трябва да има свободен достъп до клетката и освен това има опасност да скочи от високо и да си счупи лапа,да увреди гръбнака си.
Единствения минус на клетка,стояща на пода е неудобството за почистване и контакт с животното. Но много по-важно е удобството и здравето на животното.

Клетка

Препоръчваме дължина на клетката 1 м, размера освен това зависи от вида на отглеждане ( в клетка или свободно). При свободна разходка е достатъчна клетка от 70 см на дължина, за да фиксирате там поилката и тоалетната.В клетки с хлъзгаво дъно постелката е задължителна, в клетка с нагънато дъно няма нужда от постелка,освен това те са направени от нетоксични метариали.
Преди да поставите заека в клетката,я натрийте с оцет и след това я измийте с топла вода. В хубавите клетки обикновено има всичко необходимо,тоалетната трябва да закупите отделно.

Основен критерий при избор на клетка трябва да бъде:

- качеството
- удобен достъп до животното, по-добре е когато клетката отгоре напълно се отваря
- цената,помнете че не купувате клетка за 1 год.

Клетките направени от прозрачна пластмаса вместо решетка,с горен капак с панта,не е за препоръчване, защото ще бъде много топло на заека, и няма достатъчно вентилация.
КъщичкаЗайците в природата живеят в дупки, за това в домашни условия също имат нужда от укритие. Оособено в началото, докато привикнат към новия си стопанин, такова укритие обикновено е къщичката. Покрива на къщичката служи за " наблюдателен пункт" където заека много обича да прекарва времето си.Къщичката трябва да бъде достатъчно голяма,за да може заека да лежи в нея. Можете да купите в зоомагазините или да си направите сами от дърво или шперплат.

Ясла за сеноВ клетката трябва да има ясла за сено, която се закрепва отвън. Можете да използвате метална топка за пресен фураж и сено,която се закрепва вътре в клетката.Първия вариант е безопасен за малки зайчета.

ПоилкаПоилките са 2 вида: с топка и с бутон.
Поилката с бутон е удобна за пълнене, водата се налива отгоре,а тази с топка трябва да се сваля от клетката,поне веднъж на ден. Поилката трябва да има обем 250- 500 мл.Преди да я поставите задължително я измийте с гореща вода и проверете дали изтича вода,когато се натисне топката.По-добре купете поилка с топче, защото не всички зайчета разбират как да пият от другата с бутон.
За това винаги питайте когато купувате заека, от каква поилка е свикнал да пие.

Купа за суха хранаЗайците имат навика да подхвърлят предметите със зъби, за това хранилката трябва да бъде керамична и по-тежка,по-малко хлъзгава.
Пластмасовата обикновено я гризат,има такива които се завързват за решетката на клетката ,но заека я блъска защото му пречи на свободното придвижване в клетката.Хранилката не трябва да се намира постоянно в клетката,когато заека се нахрани- приберете я.
Ако има останала храна , приберете я заедно с купата.

ТоалетнаНеобходима е ъглова тоалетна, тя заема по-малко място и има високи стени, което е много удобно за експлоатация.
Зайците са чистоплътни животни, те ходят в тоалетна в единия ъгъл.Обърнете внимание кой ъгъл е избрал заека и поставете там тоалетната.
Ако заека се разхожда свободно в жилището,има смисъл да купите втора тоалетна и да го приучите да ходи там когато е извън клетката,подходяща е котешка тоалетна.
Използвайте за пълнеж дървени стърготини, но не много малки,за да не дразнят дихателните пътища.Най-лесни за използване са дървесните гранули,те добре попиват урината и пречат на миризмата да се разпространи. Не сменяйте често пълнежа,заека привиква към един.
В никакъв случай не купувайте глинен или силиконов или много малък котешки, защото заека може да получи алергия.

Минерален камък

Ще го намерите в зоомагазина, не очаквайте заека да го ближе непрекъснато, може да го прави много рядко, даже да ви се стори че съвсем не го интересува.
Камъка задължително трябва да бъде в клетката.

Също така може да се наложи:

- Транспортна чанта за пътуване

- Ножица за подрязване на ноктите
- Четка за сресване
- Малка метла и лопата за почистване на клетката.Всеки ден след почистване ги измивайте с топла вода и подсушавайте.

И последно,това е храната.
Поинтересувайте се с каква храна е свикнал заека и в какви пропорции.

Ivan Ivanov 3 Ноември 2016
човека сам си произвежда суровината и за това ги продава евтини и качествени ето ви връска 0878521782 иван
това мое рецептата за 100 кл 40 лицер браш 10 ливадно сено 10 овес 10 ечемик 10 царевица 10 жито 5 кюспе
5 соев шрот 0.200 гр сол 0.300 гр дикалциев фосфат 0.500 креда 0.150гр витамини на ровомикс и ароматизатор
ванилиа
Изпрати
Уебсайт в alle.bg